Рейтинг спроможності ОТГ

6013
коментарі відсутні

Рейтинг спроможності ОТГ

За підсумками 2017 року експерти Групи фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні (за підтримки програми U-LEAD та SKL International) провели аналіз і склали оцінку фінансової спроможності 366-ти об’єднаних територіальних громад (далі – ОТГ), які мали прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом у 2017 році.

Директорка Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування Олена Тертишна повідомила, що перші три сходинки рейтингу посіли ОТГ з Дніпропетровської області: Слобожанська, Вербківська та Богданівська. Четвертим лідером йде Шахівська ОТГ з Донецької області. Далі два місця посідають громади з Хмельницької та Полтавської областей. А на сьомій позиції – Новоолександрівська териториальна громада, знов – з Дніпропетровської області.

Найменш спроможніші ОТГ з Дніпропетровщини посідають 269 та 270 місця рейтингу-366. Це, відповідно, Вишнівська та Нивотрудівська територіальні громади.

Яніна Казюк, координатор з фінансової децентралізації Центрального офісу реформ при Мінрегіоні поінформувала, що аналіз проведено:

– у розрізі 4-х груп ОТГ за демографічними ознаками: група 1 – чисельність населення понад 15 тис. осіб; група 2 – чисельність від 10 до 15 тис. осіб; група 3 – чисельність від 5 до 10 тис. осіб; група 4 – чисельність до 5 тис. осіб.

– у розрізі 4-х показників, які найкраще характеризують фінансові аспекти діяльності об’єднаних територіальних громад:

власні доходи на 1-го мешканця (співвідношення обсягу власних доходів до кількості мешканців відповідної ОТГ),

рівень дотаційності бюджетів (співвідношення обсягу базової чи реверсної дотації до загальної суми доходів ОТГ без урахування субвенцій з державного бюджету),

питома вага видатків на утримання апарату управління у власних ресурсах ОТГ (питома вага видатків на утримання апарату управління органів місцевого самоврядування в сумі доходів загального фонду без трансфертів),

капітальні видатки на 1-го мешканця (співвідношення видатків розвитку до кількості мешканців відповідної ОТГ).

Яніна Казюк звернула увагу, що у порівнянні з даними рейтингу 366 ОТГ за 9 місяців 2017 року, у підсумковому рейтингу за рік у першій двадцятці лідерів з’явилися нові громади.  Експерт наголосила, що саме від зусиль органів місцевого самоврядування та прийняття якісних управлінських рішень залежить успішний розвиток громади, ефективна мобілізації власних ресурсів, використання резервів та залучення додаткових ресурсів, раціональне і ефективне використання бюджетних коштів.

За словами координатора з фінансової децентралізації, громади з більшою кількістю жителів мають більший фінансовий потенціал, ніж ті, у яких чисельність є менше 5-ти або 10-ти тисяч осіб (за винятком окремих невеликих громад, на територіях яких функціонують суб’єкти підприємництва зі значною фіскальною спроможністю). Такі громади мають значно більший потенціал для сталого розвитку.

Ознайомитися з результатами оцінювання фінансової спроможності 366-ти об’єднаних територіальних громад за 2017 рік можна тут.

До речі, Мінрегіон спільно з Програмою «U-LEAD з Європою» оголосили конкурсний відбір регіональних експертів/радників за шістьма напрямками:

  • з питань управління місцевими фінансами
  • з питань комунікації
  • з питань регіонального розвитку
  • з питань просторового планування та управління ресурсами
  • з питань децентралізації
  • з питань впровадження муніципальних послуг

Заявки на участь у конкурсі необхідно подати до 11 березня 2018.

 «Дніпропетровський Центр розвитку місцевого самоврядування запрошує у свою команду експертів за усіма оголошеними напрямами – робота напружена, творча і цікава. Поповнюйте команду децентралізаторів Дніпропетровщини», – закликала директорка Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування Олена Тертишна.

Д̲е̲т̲а̲л̲ь̲н̲о̲ ̲п̲р̲о̲ ̲к̲о̲ж̲н̲у̲ ̲в̲а̲к̲а̲н̲с̲і̲ю̲

Рейтинг спроможності ОТГ - Фото №1


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!


0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

Новини

Відео

Аналітика