Росія планує зменшити гуманітарну допомогу ЛДНР, чи значить це що повернення окупованих територій стає ближчим?

4023
коментарі відсутні

Росія планує зменшити гуманітарну допомогу ЛДНР, чи значить це що повернення окупованих територій стає ближчим?

15 вересня російське видання РБК із посиланням на власні джерела повідомило, що у 2019 році Російська Федерація планує зменшити гуманітарну фінансову підтримку самопроголошених народних республік Донбасу.

«Самопроголошені республіки ДНР і ЛНР можуть з 2019 року не отримати принаймні частину допомоги з російського бюджету – ці ресурси допоможуть профінансувати будівництво та модернізацію інфраструктури Криму і Калінінградської області.

Доручення Мінфіну Росії «виключити з проекту федерального бюджету на 2018 рік і на плановий період 2019 та 2020 років в повному обсязі видатки на надання в 2019-2020 роках гуманітарної підтримки окремим територіям» було дано за підсумками наради у віце-прем’єра Дмитра Козака 1 вересня», – пише видання.

Як уточнює РБК саме «окремими територіями» іменуються самопроголошені ЛНР та ДНР у формулюваннях російських чиновників та політиків, що дозволяє робити процес допомоги більш-менш прозорим та легальним але у той же час без найменування самопроголошених республік.

Причиною для зняття частини фінансування є те, що уряду Російської Федерації потрібно додатково профінансувати 85 млрд руб. витрат на Крим і Севастополь у 2018-2020 роках, у тому числі 61,6 млрд руб. в 2019-2020 роках. Мова йде про будівництво об’єктів охорони здоров’я та загальної освіти, реконструкції водоводу Феодосія – Судак, будівництво каналізаційного колектора в Сімферополі, капремонт автодороги Алушта – Феодосія, надання субсидій територіальним мережевим організаціям Криму на компенсацію доходів через занижені тарифи на передачу електроенергії і т. д.

Загалом, як повідомляв раніше АКМЦ, з боку мешканців Криму присутня певна недовіра до мешканців самопроголошених ЛДНР, а «голова адміністрації» Криму Сергій Аксьонов навіть назвав масову імміграцію населення з районів ведення бойових дій на Сході України «небезпечним фактором для Криму» що може призвести до зростання терористичної загрози для півострову.

Глава ж Кримського футбольного союзу Юрій Ветоха взагалі назвав матч із збірною невизнаної Абхазії більш прийнятним для Криму аніж із збірною самопроголошеної ДНР.

Водночас ще приблизно 80 мільярдів рублів потрібно на будівництво волоконно-оптичної лінії зв’язку по дну Балтійського моря до Калінінградської області, будівництво трьох поромів для залізничної поромної переправи Усть-Луга – Балтійськ (Калінінградська область), а також на пріоритетний проект «Формування комфортного міського середовища».

«Розподіл коштів йде на користь тих регіонів, які Росія в будь-якому випадку не збирається віддавати, а ось в майбутньому статус донбаських республік вона не впевнена», – додає перший віце-президент Центру політичних технологій Олексій Макаркін.

Як пояснюють співрозмовники видання, гуманітарна допомога самопроголошеним республікам здійснюється за декількома каналами, котрі суворо засекречені у російському бюджеті і навіть за умови прийняття рішення про зменшення гуманітарної допомоги «окремим територіям» взагалі без допомоги ЛДНР не залишаться.

Як саме здійснюється гуманітарна допомога та на яку суму – достеменно невідомо. Наразі вона складається з декількох джерел:

1) гуманітарна допомога від МНС РФ – з серпня 2014 року були споряджені 68 автоколон із 70 тисячами тон вантажів, щоправда невідомо чи закуповувалися вантажі на кошти міністерства;

2) фінансування пенсій та соціальних витрат – за даними Агентства Bloomberg мова йде про 2,5 мільярда рублів щомісяця, за даними СБУ приблизно 3 мільярди рублів на місяць лише для самопроголошеної ЛНР, що загалом становить 9 мільярдів із 11 за перший квартал 2017 року. Щоправда у РФ такі дані відкидають;

3) Росія, знову ж таки в рамках гуманітарної підтримки», поставляє електроенергію в ЛНР. У бюджеті ДНР є «гуманітарна допомога» як джерело дохідної частини, випливає з даних Міністерства фінансів ДНР;

4) допомога промисловості ЛДНР – у квітні 2017 року Росрезерв підтверджував, що надає «гуманітарну підтримку» металургійним підприємствам Донбасу за рахунок наявних у агентства матеріальних резервів. А після цього уряд виділив Росрезерву 10 млрд руб. на відновлення запасів матеріального резерву в частині сировини і матеріалів металургійної промисловості, що могло бути пов’язано з допомогою Росрезерву підприємствам Донбасу.

Якщо інформація російського видання у майбутньому підтвердиться і фінансування «окремих територій» або ж самопроголошених «республік» Донбасу знизять, це може бути мати два пояснення:

1) Росія вже офіційно візьме самопроголошені республіки до свого складу та відмінить фінансування «окремих територій»;

2) це рішення стане початком повернення та реінтеграції непідконтрольних районів Донбасу до України.

Оскільки Російська Федерація на протязі вже трьох років постійно заперечує свою участь у військовому конфлікті на Донбасі, свої прагнення приєднати ЛДНР до себе та навіть не визнає «народні республіки» офіційно, важко повірити у те, що вона піде на приєднання ЛДНР, то ж можливе скорочення фінансування ЛДНР може стати початком їхнього повернення до складу України.

Як відомо Росія погодилася на введення миротворців ООН до Донбасу, та навіть за повідомленням ЗМІ погодилася із їхнім розміщенням не лише на лінії зіткнення, а й взагалі на усій території де працює місія ОБСЄ.

Така поступливість може бути початком процесу повернення непідконтрольних територій Донбасу до складу України, коли за участі світової спільноти, ООН та миротворців РФ зможе вийти із збройного конфлікту на Донбасі із мінімальними репутаційними ризиками, зберігши «обличчя», мовляв завдання своє Росія виконала, захистивши цивільне населення від «геноциду» та передавши функції їхнього захисту до рук міжнародних миротворців.

За такої думки звичайно ж немає сенсу фінансувати території котрі планується «віддати» спершу під своєрідний «мандат ООН», а згодом скоріш за все назад до України.

Микита Синицін


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!


0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

Новини

Відео

Аналітика