1629 випускників з окупованих територій Донеччини та Луганщини  торік вступили до українських вишів через центри «Донбас-Україна»

5359
коментарі відсутні

1629 випускників з окупованих територій Донеччини та Луганщини  торік вступили до українських вишів через центри «Донбас-Україна»

Це найбільший показник за 5 років функціонування освітніх центрів. Такі дані навів заступник міністра освіти і науки України Андрій Вітренко. Випускники шкіл з окупованих територій у 2021 році також вступатимуть до вишів через центри «Донбас-Україна» та «Крим-Україна», але у їхній роботі будуть певні особливості.

Серед спеціальностей, які користувалися попитом в абітурієнтів з окупованих територій Донецької та Луганської областей у 2020 році, були: медицина, право, комп’ютерні науки, менеджмент та економіка. Найбільше випускників вступило до Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля – 180 осіб, Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» – 141, Луганського національного університету імені Тараса Шевченка – 118 та Маріупольського державного університету – 93.

«Якщо ми підіб’ємо підсумки вступної кампанії 2020 року, то, за оцінками Міністерства освіти і науки, вона була кращою. Що цьому сприяло? По-перше, це ініціатива Президента України Володимира Зеленського щодо нових принципів вступу дітей з тимчасово окупованих територій: без зовнішнього незалежного оцінювання й розширення мережі центрів «Крим-Україна» і «Донбас-Україна» не лише на всі заклади вищої освіти Міністерства освіти і науки України, але й Міністерства культури, Міністерства охорони здоров’я та навіть Міністерства внутрішніх справ», – розповів заступник міністра освіти і науки України Андрій Вітренко.

За спрощеною процедурою, без документів про освіту українського зразка та паспорта, зможуть вступати випускники з окупованих територій і цього року. Також через освітні центри «Донбас-Україна» документи можуть подавати і ті діти з непідконтрольних районів, які  навчалися дистанційно в українських школах.

«Ми зробили так, що переважна більшість дітей, які вступали через освітні центри, отримала місця державного замовлення. Особливо ті, хто обрав денну форму навчання. Вступати в 2021 році діти будуть так само через освітні центри за квотою 2, яка встановлюватиметься вже другий рік для дітей з тимчасово окупованих Криму та Донбасу. Термін роботи цих центрів – з 7 червня по 24 вересня. Та будуть певні моменти, пов’язані з подачею документів. Так, наприклад, при вступі на бакалавра та молодшого бакалавра 19 липня – це дедлайн подачі документів на бюджет, після – зарахування на контракт. Потім у вересні ми розглянемо можливість переведення дітей з контрактної форми на бюджет на засіданні конкурсної комісії», – наголосила начальниця головного управління вищої освіти та освіти для дорослих Міністерства освіти і науки України Світлана Кретович.

Нині в Міністерстві освіти і науки готують до запуску пілотний проєкт спеціальних підготовчих курсів до вступу для дітей з окупованих територій. Проходитимуть заняття на базі 7 вишів: Донецького національного технічного університету, Таврійського національного університету ім. В.І. Вернадського, Херсонського державного університету, Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля, Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, Національного педагогічного університету ім. М.П Драгоманова та Маріупольського державного університету. Натепер відповідні документи проходять узгодження. За словами Світлани Кретович, пілотний проєкт планують запустити дистанційно з січня, а вже з жовтня – за денною формою.

Також для дітей з окупованих територій з лютого стартують безкоштовні підготовчі курси до ЗНО/ДПА з української мови та математики. Заняття будуть розмішені на сайті «Доступна освіта» і відбуватимуться як у записі, так і у прямій трансляції. Такі підготовчі курси спільний проєкт ГО «Фонд «Відкрита політика», наукового ліцею імені Клима Чурюмова та Донецького національного технічного університету.

 Ірина Мартинова


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!


Підписатись
Повідомте про
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

Новини

Відео

Аналітика