Торецьк без води, місто на межі гуманітарної катастрофи

3767
коментарі відсутні

Торецьк без води, місто на межі гуманітарної катастрофи

Дві години на добу, щоб запастися водою – за таким графіком жителі прифронтового Торецька живуть з початку року. До деяких районів міста та на верхні поверхи вода взагалі не доходить. Проблему з водопостачанням посилює спекотна погода, лікарі побоюються спалаху інфекційних захворювань. Місцева адміністрація розглядає питання закриття дитячих садків.

Відвід «Горлівка-Торецьк» був пошкоджений в січні 2017 року внаслідок обстрілів. Пошкоджена ділянка знаходиться в районі шахти імені Гагаріна, це практично «сіра зона», тому до цього часу ремонтники не можуть залатати трубу. Не зважаючи на чисельні звернення місцевої влади та української сторони Спільного центру з контролю і координації ведення вогню, бойовики не дають комунальникам дозволу на ремонт.

Весь цей час з магістралі щодня витікає близько 15 тисяч кубометрів води. Той обсяг води, який все-таки надходить в місто, – це всього третина від споживаної норми. «За підрахунками комунальних служб Торецька, на землю щодня витікає близько 15 тис. кубометрів води. Тому в місті введений жорсткий графік водопостачання: майже 35 тисяч жителів отримують воду тільки дві години на добу, в селища Північний і Залізне вода подається на дві години один раз в дві доби », – йдеться в повідомленні СЦКК.

За інформацією заступника міського голови Торецька Сергія Винника, різні райони, з огляду на особливості системи водопостачання міста, по-різному отримують воду. Про це він повідомив в інтерв’ю Громадському радіо

Затверджений раніше графік подачі води, коли два райони отримували воду цілодобово, а решта за графіком вранці та ввечері, довелося переглядати. Зараз все місто відчуває дефіцит. Воду подають тільки один раз на добу, на дві години, але навіть з підкачкою вона не поступає на верхні поверхи. При цьому є віддалені райони, до яких вода фізично не доходить, туди організовано підвезення води. У зв’язку з цим бюджет прифронтового міста несе додаткове і досить значне фінансове навантаження.

Сергій Винник розповів також, що в дитячих садах передбачені накопичувальні ємності, але якщо ситуація з водопостачанням не покращиться, доведеться ставити питання про тимчасове закриття деяких дошкільних установ.

Є ще одна серйозна проблема: в районі селища Чигирі виявлено як мінімум п’ять ушкоджень водоводу. Вода, яка випливає з пробоїн, фактично змиває селище, в якому живуть люди. Міжнародні благодійні організації, які мають доступ до цих територій, заявляють, що двори та підвали затоплені, будинки підтоплені.

Водопостачання Торецька здійснюється по єдиній гілці, що йде з тимчасово окупованої Горлівки. Вода надходить по магістральному водопроводу діаметром 900 мм з Горлівської фільтрувальної станції та через водопровідний вузол перекачується по шести напрямках в райони.

Оскільки водогін йде виключно на Торецьк, Горлівка ніяким чином не страждає від цих втрат. Тому на тій стороні абсолютно не зацікавлені в ремонті та всі прохання впустити комунальників до місця пошкодження водоводу залишають без відповіді. Російська сторона СЦКК НЕ обіцяє «режиму тиші» на час проведення ремонтних робіт, в той час як українська сторона гарантує повну безпеку ремонтникам. На усунення аварії фахівцям потрібно всього пару днів, але цих довгоочікуваних днів жителі Торецька та околиць чекають вже майже півроку.

Світлана Денисенко


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!


0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

Новини

Відео

Аналітика