Вугілля за копійки: як з тимчасово окупованих територій Донбасу розпродають «чорне золото» регіону

6375
коментарі відсутні

Вугілля за копійки: як з тимчасово окупованих територій Донбасу розпродають «чорне золото» регіону

На минулому тижні Інформаційний супротив оприлюднив інформацію згідно із якою на російську територію вивезли 9,8 тисяч тонн вугілля, видобутого на підприємствах державної форми власності, 63,8 тисяч тонн, здобутих підприємствами вторинного ринку, а також 2,7 тисяч тонн, здобутих ПАТ “Шахта Жданівська”. Повідомляється, що вугільна продукція була відправлена на адресу Новочеркаської ГРЕС у місті Новочеркаську Ростовської області. За такі незаконні дії структура під назвою “ДП республіканський центр “Вугілля Донбасу” отримала винагороду у розмірі 7,2 млн російських рублів.

З одного боку це доволі сумнівна інформація, оскільки собівартість видобутку донбасського вугілля і в мирний час складала приблизно 1000 гривень, або 2000 російських рублів і продавати його по 100 рублів за тонну взагалі-то безглуздо.

Але у той же час немає жодних сумнівів у незаконному видобутку і вивозу майна, що належить державі Україні.

Звісно ж, ватажки самопроголошених ЛНР та ДНР цей факт всіляко заперечують, так «голова» ДНР Олександр Захарченко лише у березні 2017 року визнав що відбулися поставки донбаського вугілля до Росії у вигляді 95 вагонів. Щоправда тоді було наголошено що це перша поставка і викликана виключно торгівельною блокадою з боку України.

Проте ще у 2015 році ЗМІ та міжнародні організації наводили численні факти вивозу вугілля з самопроголошених республік до Росії.

Наприклад у своєму звіті за 11 листопада 2015 року інспектори ОБСЄ повідомляли наступне: «У підконтрольній “ДНР” Мариновке (79 км на південний схід від Донецька), Спеціальна моніторингова місія спостерігала 158 цивільних автомобілів і 36 завантажених вугіллям вантажівок, які чекали, щоб перетнути кордон у бік Російської Федерації».

У вересні 2015 року видання «Ліга» розкрила одну із схем незаконного продажу донбаського вугілля закордон.

Згідно інформації видання нелегально і без перешкод вугілля з Донбасу доправляється у Росію і там оформлюється як видобуте в Російській Федерації після чого направляється транзитом через територію України і українські порти до Європи.

Однією з таких підставних фірм є ТОО «Альфа-Партнер» місто Шахти Ростовської області Російської Федерації. Ця фірма є так званою «прокладкою» для експорту вугілля закордон, причому покупцем може виступати офшорна компанія.

Як вказує видання якщо за перше півріччя 2014 року таким чином через Україну було вивезено 1,1 млн. тон російського вугілля, то у другому півріччі 2014 року це було вже 2,2 млн. тон, та 1,9 млн. тон за перші 6 місяців 2015 року.

Згідно ж із даними «Російських залізних доріг» котрі є у розпорядженні видання «Ліга» у 2015 році залізничним транспортом до Російської федерації було вивезено 1,3 млн. тон вугілля. І це лише те, що потрапило до офіційних документів, скільки донбаського «чорного золота» було вкрадено насправді – невідомо.

Згідно ж даних видання «Економічна правда» за період з 1 по 20 березня 2017 року російсько-український кордон перетнуло понад 3,4 тисячі піввагонів з вугіллям, що разом становить близько 230 тисяч тон вугілля.

Загалом, згідно заяв «керівництва» самопроголошених ЛНР та ДНР у 2015 році вони здобули разом близько 12,5 мільйонів тон вугілля. У 2016 році це було вже 17 мільйонів тон.

Враховуючи невизнаний правовий статус звичайно ж неможливо отримати ринкову ціну за донбаське вугілля, то ж головні прибутки йдуть до кишені російських посередників, на долю ж самих гірників самопроголошених ЛНР та ДНР лишаються крихти.

Так, оптова ціна енергетичне вугілля в Україні становить близько 1800 гривень, або 3600 російських рублів, що в 36 разів дорожче за ті 100 рублів за тону котру за даними Інформаційного Супротиву отримав так званий «ДП республіканський центр “Вугілля Донбасу» за підсумками травня 2017 року.

Недивно що заборгованість на більшості донбаських шахт вже нараховується місяцям, а самі вони дедалі частіше зупиняються.

 

Микита Синицін


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!


0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

Новини

Відео

Аналітика